Nejnovější zprávy: Zlín dětem nabídne trochu jiný cirkus V Uherskohradišťské nemocnici se letos narodilo už 560 dětí

Společnost

Dům LO. Nejvíc mu sluší, když prší a z kopců se paří mlha

Turisté, kteří zavítají do nádherné krajiny v Chřibech, mohou narazit na výjimečnou stavbu. Dům LO, ve kterém bydlí Lina a Ondřej. Podrobnosti o něm přiblížila čtenářům Magazínu PATRIOT sama architektka Lina Bellovičová.

Nejvíc mu sluší, když prší a z kopců se paří mlha. Nejvíc má rád, když je všude plno, on otevře velká okna, a stejně jako vzduch, lidi proudí sem a tam. Nejvíc ho baví měnit porost podle počasí. Nejvíc miluje být domovem na tomto místě, schovaný uprostřed rozkvetlé louky, hluboko v lese.

Dům jsem kreslila pro manžela Ondřeje, tehdy přítele. Je vymyšlen tak, aby byl co nejvíce kompaktní, aby nezabíral příliš přírody kolem sebe a zapadl velikostí do svého okolí. Má být místem, kde může žít mladý pár. Později zde mohou trávit s dětmi víkendy, někdy celé měsíce, a na důchod roky.

Ondřej miluje lesy a přírodu, je to samorost a dokud neměl děti, tak byl novodobým nomádem. Měl pozemek uprostřed lesů a přál si mít svoji chatu, do té doby žil střídavě ve městě a na jaro se vždy stěhoval na chatu svých rodičů nedaleko stavební parcely budoucího domu LO.

Podmínkou bylo, aby dům byl v co největším kontaktu s přírodou, aby byl ekologický, a aby v něm byla fotokomora, kde rád tráví zimní večery. Rovněž jsem myslela na to, že Ondřej chce trávit venku co nejvíce času i za deště. I proto má dům terasu schovanou pod střechou po celém svém obvodu.

Inspiraci jsem brala z hlavy, vzpomínek, zkušeností, pocitů, knih, z míst, které jsem navštívila... nic konkrétního. Nedílnou součástí inspirace je vždy samozřejmě i klient, kterému se snažím ušít projekt na míru tak, aby odrážel jeho osobnost.

Při tvorbě nemám jiné přání, než aby se člověk cítil dobře ve svém prostředí, k tomu přidám to nejlepší, co ze sebe můžu vydat. Jakmile najdu nosnou myšlenku projektu, jsem spokojená. Koncept provází realizaci od prvních kreseb až po výběr kliky u dveří.

Použitý materiál, který byl součástí zadání, hrál velkou roli při tvorbě konceptu. Pochopení vrstvení, vlastnosti, jeho kresba, to vše už určovalo, jak dům bude působit.

Lina Bellovičová

Reakce okolí jsou pozitivní, za což jsem moc ráda. Důležité však je, že je zadavatel šťastný ve svém domě, který je podle jeho představ. Žije se nám v tomto domečku výborně. Myslím, že klientovi často docházejí věci postupně se zkušenostmi, které získává celý život... no a od toho jsme tu my, architekti, abychom pomohli se vyhnout průšvihům, tedy alespoň těm, které klient chce slyšet.

Kdybych dělala dům pro sebe, byl by jiný. Pro mě by byl dům velkorysý, čistý, otevřený, reagoval by na své okolí... určitě bych na něm pracovala dlouho.

Fotogalerie