Nejnovější zprávy: Nešťastnice chtěla zainvestovat do kryptoměny. Přišla o milion korun Jarní potravinová sbírka Nadace AGEL zasytí potřebné ve Valašském Meziříčí

Byznys

Výroba lentilek v Česku končí skončí po dlouhých 113 letech, dál pojede v Hamburku

Zpráva o „konci lentilek“ v Holešově místní patrioty překvapila. Proč se výroba populární sladkosti přesunuje do zahraničí?


Autor: Depositphotos.com

I prarodiče současných školáků znají ze svého dětství ten slastný pocit, když se na jazyku pomalu rozpouští sladká lentilka. O této „mini“ sladkosti, kterou vyrábí společnost Sfinx v Holešově na Zlínsku, se v posledních týdnech hodně mluví. Jejich výroba totiž v Česku končí a přesunuje se do Německa.

Holešovská firma (aktuálně ve vlastnictví mezinárodního koncernu Nestlé) bude ve výrobě mnoha dalších cukrovinek pokračovat. Jen lentilky už budou do českých obchodů i na narozeninové dorty putovat z Hamburku. Důvod přesunu výroby je prostý – snaha ušetřit na výrobních nákladech. „Chceme lépe využít kapacity naší továrny v Hamburku. Důvodem je i fakt, že německý závod disponuje technologií balení lentilek do papírových obalů. Lépe tam budeme schopni plnit závazky ke snižování plastového odpadu,“ vysvětluje mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina.

Lentilky patří mezi nejstarší české obchodní značky. Výrobu cukrovinek v Holešově rozjeli bratři Philipp a Rudolf Kneislovi v roce 1863 v podobě jednoduchých cukrových píšťalek a špalků. Posléze přibývaly další dobroty. První lentilka opustila brány areálu podle historických záznamů v roce 1907. Opravdu ve velkém se výroba lentilek rozjela až po válce, to už samozřejmě v duchu „budovatelského nadšení“ dělníků v komunisty znárodněné továrně.

Výroba barevných „čoček“ tak ve Zlínském kraji skončí po dlouhých 113 letech. Přesun do Hamburku souvisí i s postupným „sbližováním“ lentilky s její zahraničním obdobou - smarties. Mluvčí Kičina mluví o „harmonizaci receptury“ obou značek. „Rozhodli jsme se na základě výsledků preferenčních testů mezi spotřebiteli. V testu jsme lidem dali ochutnat obě varianty složení, původní i nové. Zjistili, že jim obě chutnají a jsou pro ně stejně akceptovatelné. Lentilky z Hamburku podle jeho slov budou obsahovat méně cukru a více mléka a čokolády,“ slibuje mluvčí Nestlé. Úplně původní receptura lentilek se v holešovickém Sfinxu nezachovala. Od jejich vzniku uběhly dvě světové války, znárodnění a privatizace, takže archiv se nedochoval.

V Holešově Nestlé vyrobí ročně přibližně dva tisíce tun lentilek, většinu prodá v Česku a na Slovensku, menší vývoz směřuje jen do Holandska. V zahraničí firma akcentuje právě své smarties. Byly ovšem doby, kdy české lentilky mířily prakticky do celého světa. Patřily jim především 80. léta minulého století. Tehdy jely výrobní linky skutečně naplno, denně poslaly do světa až dvacet tun. Známé barevné krabičky nechyběly na pultech krámků ve čtyřiceti zemích světa, včetně mnoha exotických destinací, mezi nimi například byl i Singapur.

Na továrnu v Holešově by podle mluvčího Kičiny neměl mít „přechod“ lentilek do Německa prakticky žádný dopad. Koncem loňského roku pracovalo v holešovském závodě asi 400 lidí. „Operátoři, kteří se dnes podílejí se na výrobě lentilek, budou přesunuti na jiné výrobní linky a dílny v závodě Sfinx,“ uzavřel Kičina.

7 zajímavostí o lentilkách

  • Proč se těmto sladkostem vlastně říká lentilky? Svým charakteristickým tvarem připomínají čočku. Tato luštěnina má v angličtině výraz lentil, ve francouzštině lentille.
  • Lentilky mají specifikum, že se vyrábí ve dvou závodech. Nejprve vzniká čokoládová čočka v olomoucké Zoře, až poté se „náplň převáží do Holešova, kde probíhá zhruba osm hodin obalování barevnou cukrovou vrstvou.
  • Lentilky mají sedm barev: červená, žlutá, modrá, zelená, fialová, růžová, oranžová. Každá barva má „svůj barvicí“, neboli dražovací kotel.
  • Před rokem 2000 byla na trhu i hnědá, ta ale zmizela. Naopak, zdvojnásobil se počet žlutých. Důvodem k tomuto kroku podle všeho byl marketing. Lentilky „kopírují“ barvy duhy a hnědá, ta samozřejmě v duze chybí.
  • Před rokem 1990 měly lentilky mnohem lesklejší vzhled. Maximální lesk zajišťovala vorvaňovina neboli tuk z lebeční dutiny vorvaně. Ta už se dlouhá léta nepoužívá.
  • I barvy jsou v posledních letech méně sytější a zářivější. I tady je důvod prostý. Zmizela dříve používaná syntetická barviva. Nahradily je extrakty například ze světlice barvířské, ředkve, mrkve či citronu. A lentilky ztratily zářivé barvy.
  • Dříve mívaly lentilky mnohem více variací než dnes. Vyráběly se i takzvané Mintelky s mátou a hořkou čokoládou, na Vánoce bývaly zimní edice s třemi barvami, bílou, červenou a zelenou.