Nejnovější zprávy: Kam vyrazit v úmorném vedru? Přehrada nebo koupaliště v Pozlovicích to jistí ​Čtvrt milionu kostek na jednom místě: ve Zlíně se otevře výstava a herna Lego®

Společnost

Bumerang u kostela v Lidečku získal cenu Grand Prix Architektů

Soutěž Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu pro rok 2022 zná své vítěze. V prestižní přehlídce uspěly také projekty ze Zlínského kraje. Mimo jiné také společenský sál farního centra u kostela sv. Kateřiny v Lidečku.


Autor: Martin Zeman

V soutěži, kterou organizuje Obec architektů, se o hlavní cenu ucházelo celkem 255 projektů, jejichž kvalita byla na velmi vysoké úrovni.

V kategorii interiér získali cenu – malou žlutou kostku – autoři Vývojového centra modularity z areál u vizovické firmy KOMA. Tento projekt získal cenu rovněž v soutěži Stavba roku, v Magazínu Patriot jsme ji představili v listopadovém vydání.

Zvláštní ocenění získala také stavba nové sportovní haly v Novém Hrozenkově, kterou jsme již na stránkách magazínu rovněž představili.

Jedna z hlavních cen pak putovala do brněnského architektonického studia AEIOU za projekt Společenského sálu Farního centra v Lidečku na Vsetínsku.

Nové farní centrum v obci na úpatí Vizovických vrchů má společenský sál i kryté veřejné prostory. Svým podlouhlým tvarem symbolizuje procesní cestu.

Budova ve tvaru bumerangu s fasádou pokrytou modřínovými šindeli svým zakřivením kopíruje zatáčející se silnici, obrací se k místnímu kostelu sv. Kateřiny i do zatravněného dvora.

Novostavba vznikla na místě původního kulturního centra z 50. let. „Společenský sál pomyslně uzavírá parcelu, propojuje její části a vytváří prostranství pro venkovní aktivity,“ přibližují svůj návrh architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

Symbolika v pojetí architektury jako procesní cesty podtrhuje význam i účel stavby. Počátek je reprezentativní veřejný prostor před kostelem, sloužící církevnímu i obecnímu setkávání. Následuje cesta kolem zastřešeného veřejného prostoru, venkovního předsálí až k zadní terase zahrnující torzo zdi bývalého hospodářství.

Terasa nabízí místo jak pro farnost (obřady, výstavy, divadlo, koncerty apod.), tak pro obecní spolky či organizace. V prostoru mezi farním centrem a kostelem dochází k shromažďování lidí z blízkého i vzdálenějšího okruhu tamějšího společenství. Dispozičně variabilní společenský sál je navržen konstrukčně jako cihlová stavba s tradičním šindelovým obkladem z modřínu.

Na realizaci je příjemné nejen jeho nenásilné působení a zcela patřičný design stavby vzhledem k bezprostřednímu okolí, ale také variabilita využití všech 553 metrů čtverečních.

Venkovní část tvoří sloupková vaznicová konstrukce z jedle a smrku, terasa je modřínová. Zakřivené vazníky jsou z jedlových lepených prvků. Obklad je štípaný šindel z českého modřínu na dřevěném roštu. Střecha s krytinou z lakovaného hliníkového plechu tvoří nezávislou skořápku nad stropem sálu, vzniká tím úložný venkovní meziprostor. Konstrukce sálu je z keramického střepu.

Objekt je technicky i technologicky nezávislý na chodu stávající fary. Dešťová voda je ze střechy svedena dvěma koryty z masivního modřínu, hlavní koryto ji odvádí do okrasné kašny v těžišti venkovního shromaž­ďovacího prostoru.

Spolupráce na projektu:

Tamara Vojtíšková,

Tomáš Pevný,

Martin Veřmiřovský, Diana Bevelaquová.

Farní centrum v Lidečku

Autor: studio AEIOU | Jan Vojtíšek, Jakub Staník.

Spolupráce: Tamara Vojtíšková, Tomáš Pevný, Martin Veřmiřovský, Diana Bevelaquová.

Investor: Římskokatolická farnost Lidečko.

Realizace: 2021.

Užitná plocha: 471 m2.

Zastavěná plocha: 553 m2.

Obestavěný prostor: 2 387 m3.

Náklady: 10 milionů korun.

Hlavní dodavatel stavby: Lidové domy Jan, s. r. o.

Dřevovýroba Josefa Slánského Horní Lideč.