Nejnovější zprávy: Luhovaný Vincent bude letos „přes čáru“ Koupaliště ve Valašském Meziříčí letos otevře nový bazén

Společnost

Školní jídelny v Otrokovicích vaří nově také bez lepku a laktózy

Děti z Otrokovic alergické na lepek a laktózu už nemusí od Nového roku nosit do školy krabičky s jídlem. Ve školách jim začali vařit dietní jídla.


Autor: Město Otrokovice

S velkou pomocí rodičům dětí, které mají dietní omezení, přichází otrokovické základní školy. Rodiče tak nemusí mít starost o každodenní přípravu obědů.

Radost mají i žáci, kteří si už nemusí nosit vlastní krabičky a mohou si dopřát dietní verzi obědu stejného, jako mají jejich spolužáci.

K zavedení dietních režimů vedl školy přibývající počet žáků se stravovacími specifiky. „Stále častěji se na nás obraceli rodiče, kteří byli zatíženi každodenní přípravou obědů. Dětem chystali krabičky, které pak kuchařky ohřívaly, aby měly děti možnost teplého jídla s ohledem na jejich omezení. Přípravou dietních režimů se jim velmi ulevilo,“ uvedla ředitelka ZŠ Mánesova Marcela Javoříková, kde s dietními režimy začali jako první a vaří je již od listopadu.

Stejnou situaci řešili i v ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ Trávníky. Se zavedením bezlepkové a bezlaktózové stravy pomohla všem třem školám nutriční terapeutka Jana Kalivodová, která všechny zainteresované pracovníky odborně vedla a proškolila. „Dietní jídlo připravuje proškolený personál stravovacího provozu, který zná požadavky na dietní omezení, ví, které suroviny musí na přípravu dietní stravy použít, zná technologické a časové postupy při přípravě dietní stravy,“ doplnila Jana Kalivodová.

Pracovnice jídelny se s novinkami sžily velmi rychle. „Příprava pokrmů pro bezlepkovou dietu se neliší od přípravy pokrmů standardních. Rozdílem je bezpodmínečné používání bezlepkových a bezlaktózových surovin. Jídelní lístek je pro každý tip diety sestavován zvlášť. Vychází z jídelního lístku běžného, kdy jsou vyloučeny nevhodné suroviny a nahrazeny surovinami vhodnými. Pokud nelze použít stejné jídlo, jako má běžný jídelní lístek, nahradíme ho jiným dietním jídlem,“ přiblížila vedoucí školní kuchyně ZŠ Mánesova Anna Vičánková s tím, že personál jídelny je pravidelně proškolován ze znalostí zásad onemocnění při jednotlivých dietních opatřeních.

Receptury jsou pravidelně upravovány, tak jak je přináší jídelní lístek. V jídelně je také vymezeno místo, kde probíhá příprava a dohotovování dietní stravy, včetně vyčleněného nádobí. Oddělené je také skladování surovin.