Nejnovější zprávy: Knihotrh ve Zlatém jablu pomůže opuštěným zvířatům Přístaviště na Baťově nabízí grilovačku. Grill point rozjíždí služby už v květnu

Společnost

V Rožnově vařily společně kuchařky z českých a slovenských škol

Kuchařky z mateřských a základních škol z Rožnova pod Radhoštěm a Kysuckého Nového Mesta si užily společného vaření. V rámci setkání vytvořily společně několik nových receptů.


Autor: Město Rožnov pod Radhoštěm

Společné vaření se uskuteřnilo díky přeshraničního projektu „Hovorme o jedle – žime zdravo a chutne“. První společné vaření proběhlo 10. – 11. února 2022 pod vedením odborného lektora Vladimíra Hanzelky. Společně vytvořili několik receptů, které budou součástí publikace, která bude sloužit kuchařkách k inspiraci při přípravě zdravých a chutných jídel z regionálních potravin.

První den se uskutečnila společná aktivita v prostorách školní kuchyně Základní školy 5. května v Rožnově pod Radhoštěm. Kuchařky z českých a slovenských mateřských a základních škol spolu s odborným lektorem Vladimírem Hanzelkou připravovali zajímavá, chutná a zdravá jídla, která by mohla být následně zařazena do jídelníčků MŠ a ZŠ. Při přípravě jídel byly využívány regionální suroviny.

„V rámci večerního programu došlo v příjemné atmosféře ke zhodnocení celého společného dne a zároveň došlo k výměně zkušeností a dobré praxe mezi účastníky. Druhý den školení proběhl v prostorách společnosti RETIGO, kde se účastníci zaměřili na různé druhy vaření a přípravu jídel v konvektomatech. Účastníkům byla v rámci vaření poskytnuta i osvěta ohledně údržby a správného používání konvektomatů. Součástí školení byla i zajímavá a přínosná exkurze v rámci výrobní činnosti společnosti,“ popsal společné setkání Michal Laktiš, projektový manažer malých projektů.

„S našimi partnery se v rámci přeshraničního projektu potkáme ještě jednou a to na druhém společném vaření a školení v termínu 10. až 11. března 2022. Tentokrát se setkáme v Kysuckém Novém Městě. Tématem setkání bude opět společné vaření zdravých, chutných a moderních jídel pod dohledem slovenského odborného lektora,“ uvedl starosta města Jiří Pavlica.

Součástí březnového setkání bude i slavnostní křest připravované společné publikace receptů, na které se podíleli oba partneři malého projektu. Kniha s názvem ZDRAVO A CHUTNE – ZDRAVĚ A CHUTNĚ – bude sloužit k inspiraci kuchařek při přípravě zdravých a chutných jídel z regionálních surovin pro mateřské a základní školy.