Nejnovější zprávy: Zahrada Věžky 2025: Květinová expozice inspirovaná Dantem Křtiny lvíčat a Den Země v Zoo Zlín: Zažijte výjimečný den plný zábavy

Společnost

​Školní jídelna v Otrokovicích servíruje světové chutě a přivítala i známého kuchaře

Školní jídelna při ZŠ Mánesova v Otrokovicích ukazuje, že zdravé a vyvážené jídlo rozhodně nemusí být nudné. Kromě toho, že splňuje nejnovější výživové normy, pravidelně přináší strávníkům pestrá a zajímavá jídla. Aktuálně kuchařky připravily Týden zahraniční kuchyně, díky kterému mají děti možnost ochutnat tradiční pokrmy z různých koutů světa.


Autor: Město Otrokovice

Tento týden se tak školní jídelna promění v cestovatelskou zastávku pro všechny milovníky dobrého jídla. V pondělí se servírovaly speciality z Indie, v úterý se vaří podle finských receptů, ve středu se podává marocká kuchyně, ve čtvrtek thajská a na závěr týdne se strávníci podívají do Srbska. Na jídelníčku se objevují autentické pokrmy jako houbová polévka z lišek, marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem nebo thajská kokosová polévka.

„Chceme ukázat, že stravování může být nejen zdravé a vyvážené, ale i pestré a chutné. Inspirujeme se světovou kuchyní, zkoušíme nové recepty a hledáme způsoby, jak oživit jídelníček. A to nás opravdu baví. Samozřejmě je to hlavně o kuchařkách, kterým patří obrovský dík a respekt za jejich práci při tvorbě jak jídelníčků tak především jídel samotných,“ říká vedoucí školní kuchyně Lenka Chrastinová.

Jídla cizích zemí ale nejsou jedinou inspirací. Jídelna se nebojí přizvat ke spolupráci ani zkušeného šéfkuchaře. Pozvání ke společnému vaření přijal Oskar Klanert, kterého diváci znají z ranního pořadu Dobré ráno na ČT2. Oskar Klanert, který nasbíral zkušenosti v prestižních restauracích v Německu i Česku, dnes působí jako šéfkuchař a spolumajitel restaurace Na Humpolce.

V Otrokovicích se společně s kuchařkami jídelny věnovali ve středu marocké kuchyni. „Udělali jsme Hariru, což je tradiční marocká polévka, ve které jsou obsaženy luštěniny i zelenina. Hlavním chodem byly marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem a zeleninový marocký salát,“ doplnila Lenka Chrastinová.

Školní jídelna ZŠ Mánesova má zapsánu téměř tisícovku strávníků. Denně uvaří přibližně 650 obědů. Náročné je zkoordinovat i samotný výdej jídel, který probíhá pouhých 150 minut, což znamená, že kuchařky musí vydat 4 - 5 obědů během jediné minuty. Přesto je práce baví a jsou kreativní. Na spokojenosti jim pak přidávají vrácené prázdné talíře a pochvaly malých i velkých strávníků. „Školní jídelna dokazuje, že jídelníček pro děti nemusí být jednotvárný. Naopak – může být moderní, zdravý a zároveň inspirativní. Je skvělé vidět, s jakým nadšením ve školní jídelně vaří. Dobré jídlo je důležité a může být i velkým zážitkem. A kdo ví? Možná se i díky těmto kulinářským zážitkům mezi školáky objeví budoucí šéfkuchař,“ pochválila práci kuchařek a chodu celé jídelny starostka města Otrokovice Hana Večerková.